Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Συγκρούσεις ατομικών βουλήσεων και πραγματικό θέατρο του παραλόγου. Συνωμοσιολογία( Λαμπράκης εναντίον Μαργαρίτας!) και κάθε λογής φαντασιώσεις και παραμύθια. Συγκρούεται πλέον η λογική με την παράνοια,το προφανές με το παράδοξο.Αν είναι δυνατόν να μην μπορεί ένα κόμμα του 38%, που είχε την εξουσία του τόπου σχεδόν για δυο γενιές Έλλήνων, να βρεί ταυτότητα, αρχηγό και πορεία( δυστυχώς ,δεν θα βρεί το ΠΑΣΟΚ ταυτότητα και πορεία, θα το δείτε συντομα τί εννοώ.... Και ίσως είναι καιρός να εξαφανιστεί απο την ελληνική πολιτική σκηνή αυτό το περίφημο ''μυθικό'' δημιούργημα,που ακόμη και ο Βενιζέλος επικαλείται, δηλαδή η Δημοκρατική συμ-παράταξη. Ελεος! Οι υπόλοιπες παρατάξεις, που ανήκουν δηλαδή; Σε αντισυνταγματικά καταστατικά και μή δημοκρατικές δομές;Κουβαλάει δηλαδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ,το... δημοκρατικό χάρισμα ,ενώ τα άλλα κόμματα δεν έχουν ιστορική ρίζα δημοκρατικής δράσης και νομιμοφροσύνης; Να, αυτά είναι κύριοι που ανέκαθεν υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ, αυτά τα απαράδεκτα και αλαζονικά συνθηματικά χαιδέματα του θυμικού των Ελλήνων, αυτές οι ανεπίτρεπτες κραυγές διαφορετικότητας..Μα είναι δυνατόν, να θέτει ένας υποψήφιος πρωθυπουργός , εν ετει 2007 και μάλιστα δυο βράδια πριν τις εκλογές , δίλημμα Πασοκ ή Δεξιά, και να περιμένει να κερδίσει την μάχη;;;Που ζούμε; Γιατί μας περνάνε οι Λαλιώτηδες,οι Αθανασάκηδες και οι λοιποί πολιτικοί χειριστές της προπαγάνδας και της δημαγωγίας; Ο Ανδρέας πέθανε,η Δεξιά είχε πεθάνει πιο πρίν και η χούντα ακόμη πιο πριν( αλήθεια,δεν κατάλαβαν οτι οι περισσότεροι με αντιδεξιά αντανακλαστικά, μπορεί και να....πέθαναν;;; πρός τί αυτή η έμφαση και η συνεχής υπόμνηση της δημοκρατικής στάμπας του ΠΑΣΟΚ;)Ενα πράγμα εγώ κατάλαβα και πείτε μου αν κάνω λάθος :το - 2,5% απο το 2004 που λένε οτι έχασε κυρίως προς τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ,μάλλον είναι μεγάλη πλάνη! Αν υπάρχει ένα μήνυμα που σίγουρα δεν έπιασε ο Γιώργος και πολύ φοβάμαι και ο Βενιζέλος, είναι οτι οι νέοι δεν ψηφίζουν με επίγνωση,αλλά με αντίδραση, ενώ μια άλλη κατηγορία, οι αρκετά ενημερωμένοι και μυημένοι στο πάιγνιο πολιτικής και οικονομίας, ψηφίζουν πρόσωπα ,όχι κόμματα. Και μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, οι φανατικοί της άγνοιας και της οπαδικής λογικής, ψηφίζουν απο συνήθεια και μανία επανάληψης της κρυμμένης,υποσυνείδητης ψευδαίσθησης της συμμετοχής.
Αλλά απ' οτι φάινεται, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αναγκαίο να κάνει μια ανθρωπογεωγραφική ακτινογράφηση του εκλογικού σώματος, δεν είναι αναγκαίο να κάνει μια ενδελεχή ανάλυση των διαστρωματικών και εισοδηματικών παραμέτρων επίδρασης στην ατομική απόφση ψήφου του καθενός μας, δεν είναι καν αναγκαίο να κάνει τμηματοποιημένη και οριζόντια ανάλυση της απο-ιδεολο γικοποιημένης ταυτότητας των μετακινούμενων ψηφοφόρων ...Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται τελικά να μελετήσει γιατί δεν έγινε κυβέρνηση! Δεν χρειάζεται καν να διαβάσει τον ψυχισμό των ψηφοφόρων του,ως πρός την εκλογική αποτυχία!Το ΠΑΣΟΚ, φίλοι και φίλες, χρειάζεται να ''διαλυθεί'' κυριολεκτικά, να ''στραπατσαριστεί'' η φυσιογνωμ.ία του, στην αναγκη να κατρακυλήσει και στο 30%,να γίνει μια παλιά καλή ανάμνηση. Διοτι κύριοι, η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα. Οι πολιτικοί που ανδρώθηκαν δίπλα στον Α.Παπανδρεόυ ,καιρός είναι να τελειώσουν, να πάνε σπίτια τους. Και ο Βενιζέλος,''χάνει'' οταν επικαλείται τον Ανδρέα,πρέπει να το κατανοήσουμε. Αν στις άνόργάνωτες ψευδομεταρυθμιστικές αποφάσεις της καραμανλικής κυβέρνησης των 40αρηδων manager,που σε αυτή την 4ετία ξέρουν οτι απλωμένο χέρι δεν επιτρέπεται για πολύ, το ΠΑΣΟΚ δεν προβάλλει μια εικόνα όχι αντιπολιτευτικού και στείρα αρνητικού κόμματος, αλλά μια εικόνα σχεδόν "κυβερνητικής συνυπευθυνότητας" λόγου, τοτε θα αρχίσει να κατρακυλάει.Ο μέσος μετακινούμενος,αλλά και πλέον σίγουρος για τις θέσεις του ψηφοφόρος,προτιμά την σταθερή επανάληψη μιας στρατηγικής, όσο ψεύτικη,όσο δημαγωγική(βλ. μονότονη επανάληψη μεταρυθμισεολογίας απο Καραμανλή) και οσο ανέφικτη και αν είναι αυτή ,απο τα συνθήματα περί..Νεας Αλλαγής και Δεξιά ή ΠΑΣΟΚ.Τα διλήμματα είναι για τους χαζούς, τα περί ...¨"Δημοκρατικής" παράταξης είναι για τούς ιδεολογικά και πολιτειακά ημιμαθείς,η αρνητική λαλιώτική προπαγάνδα είναι για τους παλιούς πρασινοφρουρούς και η Παπανδρεικη λογική της ελέω θεού βασιλείας, είναι για τους σύγχρονος υποτελείς.(τον Βασιλιά και το σοι του τους έδιωξε η γενιά των πατεράδων μας, εμέις καιρός είναι να διώξουμε τίς 2 οικογένειες που δυστυχώς κυβερνάνε 50 χρόνια...)

4 σχόλια:

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Επιτέλους, διαφωνούμε σε κάτι!!
Συμφωνώ, εν μέρει, με την πρώτη σου παράγραφο για τα χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ και την άτοπη επίκληση αντιδεξιών αντανακλαστικών. Όχι όπως με τα συμπεράσματά σου στη συνέχεια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάψει να υπάρχει, όχι απλά ένα αντίπαλο δέος στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεο-α-δεξιά. Γιατί πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική προοδευτικότερη πρόταση εξουσίας, η οποία να εναλάσσεται (κατά τη γνώμη μου σπάνια) με τη συντηρητική στη διακυβέρνηση της χώρας.
Το ηλικιακό στοιχείο αγαπητέ Ηλία δεν σε κατατάσσει αυτόματα στην πρόοδο ή στη συντήρηση. Έχω συναντήσει υπερήλικες ανθρώπους που με σοκάρισε η προοδευτική και τολμηρή τους σκέψη και μικρότερους από μένα απολιθωμένους, βαθιά συντηρητικούς.
Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναλέω: Δεν υπάρχουν παρθενογεννέσεις στην πολιτική. Ούτε καν μετά από επαναστάσεις ή πολέμους. Όπως δεν υπάρχει διαδικασία ιστορικού κοινωνικού-πολιτικού format του σκληρού δίσκου τη πολιτικής ζωής μιας χώρας. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει εξωτερικός προγραμματιστής.
Για να κλείσω πάλι με μια μερική συμφωνία: Να φύγουν οι οικογένειες ή τουλάχιστον να περιοριστούν σε ότι αναλογεί πραγματικά σε κάθε στέλεχος με βάση τη δυνατότητά του κι όχι την κληρονομιά του. Μόνο που δεν είναι δυο οι οικογένειες. Είναι τουλάχιστον τρεις.!!!

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα το θέμα είναι να γίνουν καινούργιοι χωρίς να διαλυθούν. Αν δεν το κάνουν θα διαλυθούν και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση τους στην μεταρυθμιστική αριστερά -σοσιαλδημοκρατία.

Nikoletta είπε...

Στο προηγούμενο spot σου, συμφώνησα. Εδώ όμως φοβάμαι ότι διαφωνώ σε πολλά σημεία.

Κατ΄αρχάς, το ΠΑΣΟΚ είναι Η Δημοκρατική ΠΑράταξη, γιατί στους κόλπους του συγκεντρώνει πολίτες που πραγματικά εμφορούνται από ένα όραμα δημοκρατίας. Γιατί στους κόλπους του, δεν έχει παπαδαριά, χουντικούς,φασισταριά, φιλοβασιλικούς και συντηρητίκλες.

Γιατί από την άλλη, δεν έχει "ευαγγέλια" (βλέπε κομμουνιστικά μανιφέστα) που οι οπαδοί τους προσπαθούν μανιχαϊστικά να ερμηνεύσουν και να επιβάλλουν, καταφεύγοντας σε μια άλλου τύπου φασιστική κατάσταση. Ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού του σώματος που αντιστοιχεί στην ηλικία των 50-60, έζησε πολιτικές ταραχές, δικτατορία, μεταπολιτευτικές διεργασίες και ζυμώθηκε με την ιδέα της προόδου και της ισότητας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη γιατί κατ΄αρχάς είναι μεγάλη και κατά δεύτερον γιατί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού και σκεπτόμενου κεντροαριστερού χώρου.
Εύχομαι πραγματικά να μη θεωρούμαι ιδεολογικά και πολιτειακά ημιμαθής με αυτά που γράφω..

Έπειτα,ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Και επιβάλλεται να αναφέρεται από όλους. Γιατί προσωπικότητες τέτοιες γεννιούνται μια φορά στα 100 χρόνια. Γιατί καταστάσεις που ο Έλληνας, μέχρι το 81, τις έβλεπε στα πιο τρελά του όνειρα, αυτός τις έκανε πραγματικότητα.Γιατί το πνέυμα των λόγων του και των έργων του, είναι πάντα ένας φωτεινός οδηγός.

Εντάξει, είπαμε, να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά όχι να ξεχάσουμε από πού ξεκινήσαμε. Να αποσχιστούμε από τις ρίζες και από τις εμπνευσμένες βάσεις μας. Η λήθη και η απόλυτη άρνηση του παρελθόντος, είναι κακοί οδηγοί για το μέλλον...

Συμφωνώ μαζί σου ότι η λαλιωτική προπαγάνδα είναι αναχρονιστική και φαιδρή. Το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή δεξιά (μολονότι κατά βάθος είναι πραγματικό)ακούγεται πλέον σκονισμένο και άκαιρο. Δε λέει τίποτα πια.

Το αν τώρα αυτό το μόρφωμα που λέγεται ΠΑΣΟΚ πρέπει να στραπατσαριστεί, αυτό θα το δείξει το μέλλον και οι καταστάσεις που θα έρθουν.Πάντως, όπως λέει και ο Γιώργος Σακελλίων, δεν πρέπει να πάψει να υπάρχει γιατί όσο και αν θέλουν να τα ισοπεδώσουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο, η παράταξη αυτή πάντα θα αποτελεί απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό. Υπάρχει "χάριν του τόπου", όπως εύστοχα είπε ο Big Ben.

Τέλος, Elias και με κάθε ειλικρίνια, διακρίνω αμυδρά σε αυτό το post, ότι μάλλον μίλησαν τα νεανικά σου νεοφιλελεύθερα και φιλο-νεοδημοκρατικά αισθήματα....

kbabis είπε...

Κάποια μέρα δεν θα γεννηθεί γιός για να πάρει το όνομα του πατέρα -ΠΑΣΟΚ- αλλά θα γεννηθεί κόρη. Τα γονίδια όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στην κόρη και στα παιδιά της, αυτό είναι νόμος της φύσης. Τι πασοκ τι συριζα τι καποιο άλλο όνομα. Το ζήτημα είναι ο κάθε άνθρωπος να βλέπει τα πιστεύω του εκεί