Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ''ΑΝΩΝΥΜΟ'' ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συγχωρέστε με αλλά επειδή μου επιτέθηκε χυδαία ένας μάλλον δήθεν αριστερός, λόγω της στήριξης μου στον κο Βενιζέλο,και επειδή πολλοί κατάλαβαν οτι είμαι ο γνωστός πρώην ένεργός, κεντροδεξιός πολιτικός αναλυτής ,θα δηλώσω τα εξής:
-Ναι, δεν γεννήθηκα αριστερός, και μάλιστα άργησα να γίνω.Ευτυχώς ,ώριμος γαρ, δεν ασπάστηκα δόγματα, όπως αυτοί που μυούνται σε αριστερές ιδεολογίες πριν γίνουν γρανάζια του καπιταλισμού,άλλά τι να κάνουμε, δεν μπορείς να νιώσεις την αξία κάποιων πραγμάτων, αν δεν τα αναζητήσεις πρώτα, αν δεν τα ψάξεις. Δεν έχει νόημα να σου διδάξουν την Αριστερά στα νιάτα σου ή στην ΚΝΕ, όυτε να αυτοαναρχονομηθείς πριν κάν βγάλεις με ιδρώτα κάποια ματωμένα λεφτά απο το σύστημα. Οπότε, επιτέλους, σταματήστε να καπηλεύεστε την Αριστερά, όλοι όσοι αναφωνείτε οτι το ΠΑΣΟΚ έκανε δεξια στροφη,παράκαμψη,παρέκλιση
-Ναι είχα αμαρτήσει ,αλλά τουλάχιστον όχι όπως όπως ο Μίκης σας ,που στα 65 του πήγε με τον Μητσοτάκη..Εγώ τουλάχιστον ήμουν απο τα 17 ημουν οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, χωρίς να δογματιστώ, χωρίς να μου τον κατηχήσουν, χωρίς να μου τον επιβάλλουν. Δεν τον λάτρεψα, απλά τον παρακολουθούσα μέχρι να δώ που θα πάει, όπως τον παρακολουθόύσαν και 50αρηδες αριστεροί διανοούμενοι σε όλο τον κόσμο, ουετ πιστά ούτε τυφλά.
- Ναι μεγάλος ''ξύπνησα'', μεγάλος πια, στα 26 μου,βούτηξα σε αυτούς που διάβασαν Μαρξ ,σε αυτούς που διάβασαν Κευνς. Γιατί τον Μαρξ αυτούσιο, Κευνς αυτούσιο, και ακόμη-ακόμη Λένιν,Τροτσκι και Μπακούνιν, τους διαβάζω ξανά τώρα, όσο μεγαλώνω, όσο αποκτώ ικανότητα και συνθέτω, όσο δυναμώνει το νευρωνικό σύστημα στο μυαλουδάκι μου φίλε αριστερέ ανώνυμε, και ετσι τα αποτυπώνω καλύτερα. Αν είναι μια μέρα να σπάσω βιτρίνες ή να κάψω πολυεθνικές, φορώντας κουκούλα, θέλω να το κάνω λίγο πριν πάρω σύνταξη νεαρέ μου, λίγο πριν με φτύσει το σύστημα.
Οσοι λοιποιν έγιναν εντώς ΠΑΣΟΚ ενθυμητές των νεανικών τους φανατικών αναγνωσμάτων και συμπεριφορών, ας ξέρουν οτι πολλοί που μικροί έμαθαν μεγάλα πράγματα, επιμένω σε αυτό, μάλλον τα έμαθαν λειψά ή στραβά.Καλό είναι, τις μεγάλες θεωρίες, όσο άκομψο και να ακούγεται αυτό, να συμβουλεύσουμε στα παιδιά μας να τίς διαβάσουν όταν "πήξει" το μυαλό τους, οταν βρεθούν χωρίς τα πιστόλια της εκπάιδευσης-παπαγαλίας στον κρόταφο, όταν πρωτο-αποκτήσουν συμπεριφορά και ρόλο σύγχρονων σκλάβων του κεφαλάιου, με γραβάτα.
Στηρίζω Βενιζέλο, διοτι το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει μόνο σε αυτούς που κρατάνε τις σημαίες στις συγκεντρώσεις απο το '81 που ηταν παιδιά και ο Ανδρέας τους έλεγε Αλλαγή και τωρα ο γιός του τους μιλάει για Νεα Αλλαγή. Ούτε ανήκει μονο σε αυτούς που το θέλουν Σοσιαλιστικό, δηθεν, Κίνημα όπως το έφτιαξε ο Α.Παπανδρεού, να διοικείται δηλαδή απο μια παρέα αυλικών του, που μόλις πέθανε κρύφτηκαν πίσω απο τον Σημίτη, μπας και επιβιώσουν στο παρασκηνιακό ΠΑΣΟΚ. Απο τους λίγους που στα τέλη της ζωής του εμπιστεύθηκε πολλά ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, και αυτός δεν είχε ανάγκη κανέναν Ανδρέα για να δείξει την προσωπικότητα του, ηταν ο Β.Βενιζέλος.Ελεγες τοτε οτι αυτός δεν ηταν ''πεινασμένος'', αυτός ηταν κάτι, είχε κάποιο ρόλο, προσφορά, κατι καλό για τον εαυτό του θυσίασε για να μπεί στο παιχνίδι της πολιτικής. Ελεγες οτι αυτός κρίμα που δεν παρέμεινε επιστήμονας(δεν ανήκε σε αυτούς που την δεκαετία '80 δεν τους ηξερε ο θυρωρός τους, όπως είπε και ο Κατσιφαραρας)Στο κάτω-κατω, εγώ που δεν ψήφισα τον Εβερτ αλλά τον Σημίτη,εγώ που δεν ψήφισα τον επικίνδυνο και αδαή για τα κοινά Γ.Παπανδρεόυ, θα ψηφίσω εναν Αριστερό που διάβασε, διαβάζει και ξέρει τί είναι η Αριστερά. Οσο για την καραμέλα,οτι η Αριστερά είναι μόνο στάση ζωής και οχι Κολωνάκι και καλή ζωή,συμφωνώ, υπο εναν όρο: να μου ορίσεις εσυ τί είναι φίλε μου η Αριστερά, αν και είμαι σίγουρος οτι δεν ξέρεις, όσες αναρχικές και σοσιαλιστικές συμπεριφορές και μελέτες έχεις ενστερνιστεί...Ακού λοιπόν κάτΐ,οχι δικό μου:

"Αριστερά είναι η δύναμη εκέινων που δεν έχουν δύναμη, η φωνή εκέινων που δεν έχουν φωνή,που αγωνίζονται ωστε η τράπουλα να ανακατεύεται συνέχεια, η ισότητα να προοδεύει, η ανακατανομή να διορθώνει. Πολεμάει να μεγαλώσει την πίτα για όλους,αλλά πρέπει να δημιουργήσει και συλλογικά και ατομικά πλούτη. Η παραδοσιακή Αριστερά ρύθμιζε, εθνικοποιούσε,φορολογούσε και δαπανούσε. Πέθαναν αυτοί οι μοχλοί, δεν βοηθούν πια την κοινωνία.Η συγχρονη Αριστερά θέλει να βάλει την ανακατανομή παντού όπου υπάρχει αγορά, και την ρυθμισμένη αγορά παντού όπου υπάρχουν πρόσοδοι...''

Αυτά ανώνυμε ψευδο-σοσιαλιστή μου,τα έγραψαν στην Le Monde πρόσφατα, πρωτοπαλίκαρα του Μιτεραν ,που σήμερα είναι 80αρηδες και δεν κράτησαν οφίτσια όταν έφυγε ο αρχηγός τους, αλλά σώπασαν ,σώπασαν και παρατηρούσαν την κοινωνία, βοηθώντας την χωρίς γαλόνια...Αυτοί είναι δηλαδή οι Γάλλοι Τσοχατζόπουλοι, Λαλιώτηδες ,Βασούλες, Γιωργάκηδες και το κακό συναπάντημα της μεγαλυτερης ελληνικής ανώνυμης εταιρείας που λογικά, ουτε και ο ίδιος που την ίδρυσε δεν ήθελε να την κάνει κερδοσκοπική,αλλά φρόντισαν άλλοι για αυτό. Και που τώρα θέλει ντε και καλά να την κρατήσει ο γιός του, μεχρι να τη κηρύξει σε πτώχευση.
Ελεος φίλε....Το να κάνετε το, αναγκαίο στον τόπο, ΠΑΣΟΚ ,ενα κόμμα του 25-30% δεν νομίζω οτι διαφέρει απο την τακτική της ΚΕ του ΚΚΕ, που θέλει λέει να σκανάρει ποιούς θα κρατήσει απο το + 3% που πήρε τώρα!!Δεν ανήκει φίλε σε κανέναν το κόμμα αυτό, δεν κληρονομείται σε κανένα.Παέι πέθανε, και καλό είναι να αλλάξει όνομα, ταμπέλα,σκοπό.Πότέ δεν ξέχασα οτι πρωτα ημουν Ελληνας και μετά έκλεινα το ματι προς την κεντροδεξια αντιγραφή του Μητσοτάκη απο Κολ και Θατσερ, που αν τώρα δρουσαν όπως και τότε θα ρήμαζαν τις χώρες τους στον αέρα.Οι κοινωνίες και οι οικονομίες θέλουν τον φιλελευθερισμό στην ωρα τους, την σοσιαλιστική πολιτική στον κατάλληλο χρόνο και θέλουν και την κομμουνιστική ρητορεία όποτε ο καπιταλισμός φθάνει στα άκρα,ακόμη και την αναρχία όποτε χρειάζεται. Αυτό δεν είναι αχταρμάς θέσεων, αλλά όποιος έχει βαθιές γνώσεις αληθινης μαρξιστικής ανάλυσης και σύγχρονων μεταμαρξιστών και νεοκευνσιανών θεωριών, καταλαβάινει τί λέω. Δεν απαιτώ όμως να το καταλάβεις εσύ ανώνυμε φίλε. Απαιτώ να το καταλάβει ένας άνθρωπος που θέλει να κυβερνήσει το τόπο, σαν τον Βενιζέλο.Αν δεν το καταλάβει και αυτός, τότε κακώς δηλώνει ευρωπαίος σοσιαλιστής και αριστερός, και πρωτος εγώ θα τον πολεμήσω.Γιατί ψηφίζω διαλέγοντας ανθρώπους που ξέρουν τί ωφελεί το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, και οχι τί την ωφέλησε στο παρελθον....

7 σχόλια:

Nikoletta είπε...

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τις θέσεις σου! Πολύ καλό κείμενο.Ειλικρινές και εμπεριστατωμένο. Θα επανέλθω να σου καταθέσω εκτενέστερα τα σχόλιά μου.

Elias είπε...

Σε ευχαριστώ, ναι θα ήθελα τα σχόλια σου,αναμένω...

Nikoletta είπε...

Λοιπόν, το σχόλιό, σου είχε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ξεκίνησες από την αντίπερα όχθη και μέσα από προσωπική αναζήτηση και ψάξιμο, διεμόρφωσες τις αξίες σου.
Γιατί χρειάστηκε, με τη διαύγεια που φέρνει η ενηλικίωση, να επαναπροσδιορίσεις τις απόψεις σου.Και αυτό θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία.
Ο αδερφός μου κάποια στιγμή μου είχε πει ότι τις καλύτερες συζητήσεις του τις έχει κάνει με δεξιούς...Γιατί έχουν πιο εμπεριστατωμένες απόψεις. Εσύ πάλι,έκανες την υπέρβασή σου...

Βγαίνουν όλοι και λένε αριστερά, αριστερά, στροφή αριστερά και το λένε μηχανικά, επαναλαμβανόμενα. Ανάθεμα και αν καταλαβαίνουν τί ακριβώς λένε και τί θέλουν.

Ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία και το να μιλάμε για οριστική άρνηση του φιλελεύθερου μοντέλου, είναι αστείο και ανεδαφικό. Όλοι είμαστε καταναλωτές και γουστάρουμε τις ανέσεις μας και αυτοί που βγάζουν κορώνες, υποκρίνονται.

Για αυτό και συμφωνώ με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι το φιλελευθερισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. Συμφωνώ με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τη σύγχρονη Αριστερά. Σωστές ισορροπίες, σωστό timing, πρόοδος της ισότητας, ανακατανομή παντού.

Εγώ Marx και Λένιν δεν έχω διαβάσει. Και η πολιτική οικονομία
δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου.

Βλέπω όμως το πώς κάποιες έννοιες πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, πώς πρέπει να βρουν την ταυτότητά τους στο απαιτητικό σήμερα, για να έχουν κάποια σημασία και αποτελεσματικότητα. Για αυτό και συμφωνώ με τα όσα γράφεις.


Μεγάλωσα σε μια καραπασοκική, αστική βέβαια, οικογένεια, με αρχές όμως και οράματα πραγματικά ανθρωπιστικά και δημοκρατικά. Πάντα σκέφτομαι ότι έχω μέσα μου αξίες πιο αριστερές από αυτές τις αριστερές ρητορείες που ακούω δεξιά και αριστερά.


Για μένα σήμερα Αριστερά σημαίνει αξιόπιστο και ανθρώπινο κοινωνικό κράτος, ευκαιρίες εργασίας για όλους, σωστή εκπαίδευση, οικολογική συνείδηση, μεγάλωμα της πίτας όπως λες και εσύ για όλους, και όλα αυτά σε μια κοινωνία ανεκτική, πλουραλιστική, δημοκρατική.Θα έλεγα ότι είμαι θιασώτης του σκανδιναβικού μοντέλού.

Το Βενιζέλο, τον υποστηρίζω γιατί μου αρέσουν οι έξυπνοι άνθρωποι και γιατί ίσως, ίσως, αυτά που συζητάμε εδώ, να τα ενστερνίζεται και ο ίδιος και κάποια μέρα να προσπαθήσει να τα πραγματοποιήσει. Αξίζει να το δούμε. Αλλιώς, θα μας βρει μπροστά του.

Αλλά τα μεγάλα λόγια κάποιων αριστερών του φραπέ και προλετάριων του dvd και των τριών αυτοκινήτων, έ, όχι, δεν τα γουστάρω.

Απλά εν τέλει με το κείμενό σου, με βοήθησες και μένα να ονοματίσω και να περιγράψω ιδέες που είχα στο μυαλό μου.

Σε χαιρετώ

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Τελικά φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι -και κυρίως νέοι άνθρωποι- μιλούν για την ανάγκη επαναδιατύπωσης των όρων αριστερά και δεξιά.
Δεν ορίζεται η Αριστερά,(αντιθέτως ορίζεται η Δεξιά, όπως λεει και ο Bobio), είχες αναφέρει Ηλία σε προηγούμενη ανάρτησή σου.
Δε θα συμφωνήσω απόλυτα. Η σταδιακή απόστασιοποίηση από τα πολιτικά δρώμενα και τα κοινά που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Δύσης, έχουν οδηγήσει στο εξής παράδοξο:
Ο ορισμός των πολιτικών τοποθετήσεων, η διαπάλη μεταξύ τάξεων, διαστρωματώσεων και πολιτικών απόψεων, έχει καταντήσει ασχολία επιστημονικού χαρακτήρα μεταξύ των πολιτικών επιστημόνων και των λογίων και όχι ζήτημα καθημερινής δράσης και προβληματισμού των πολιτών.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός επιστήμονας με 2-3 διδακτορικά, για να διατυπώσει έναν αρκετά πλήρη ορισμό της σύγχρονης αριστεράς, όπως κα΄νει για παράδειγμα η Νικολέτα "Σωστές ισορροπίες, σωστό timing, πρόοδος της ισότητας, ανακατανομή παντού. Για μένα σήμερα Αριστερά σημαίνει αξιόπιστο και ανθρώπινο κοινωνικό κράτος, ευκαιρίες εργασίας για όλους, σωστή εκπαίδευση, οικολογική συνείδηση, μεγάλωμα της πίτας όπως λες και εσύ για όλους, και όλα αυτά σε μια κοινωνία ανεκτική, πλουραλιστική, δημοκρατική".

Αυτά τα περιέχει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ. Τα περιείχε πάντα, και επί Α.Παπανδρέου και επί Σημίτη και επί ΓΑΠ. Και, τόσο οι κυβερνήσεις του Α.Παπανδρέου, όσο και του Κ.Σημίτη, αυτά επιδίωκαν να υλοποιήσουν.
Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται -και δεν νοείται- "Μετακινηση ιδεών" όπως αναφέρουμε κι οι δυο στα blog μας. Αξιοπιστία ζητείται, σταθερότητα, ένας ηγέτης που να εμπνέει εμπιστοσύνη και μια ομάδα που θα σταθεί δίπλα του με δυναμική.
Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ επί ΓΑΠ να προσδώσει τα τελευταία στοιχεία (Αξιοπιστία, σταθερότητα, έμπνευση εμπιστοσύνης, ηγετική ομάδα), οδήγησαν στον ιδεολογικό αποπροσανατοιλισμό του εκλογικού σώματος. Άλλοι έψαχναν την αριστερά στον αρνητισμό και τον αδιέξοδο ακτιβισμό (παιδικές αρρώστειες της αριστεράς μαζί με τον αριστερισμό παραφράζοντας τον Λένιν) και άλλοι -ακόμα χειρότερα- στο "μεσαίο χώρο" της Καραμανλικής δεξιάς. Είναι εγκληματικό, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, να επιτρέπεται στη Δεξιά να "κλέβει" συστατικά κομμάτια της σύγχρονης αριστεράς και να μην τονίζεται η συνολική τους δάσταση.
Γιατί είναι αριστερή πρακτική η επιβολή προστίμων στη ΔΕΗ για τη ρύπανση που επέβαλε πρόσφατα ο Σουφλιάς αλλά ακυρώνεται με την ψήφο των Νεοδημοκρατών Ευροβουλευτών κατά της άμεσης απόσυρσης των μονοπύθμενων δεξαμενοπλοίων από τη Μεσόγειο. Και γίνεται ακόμα πιο δεξιό το συνολικό αποτέλεσμα όταν το πρόστιμο θα μετακυλύσει στους ώμους των καταναλωτών της ΔΕΗ, μια και δεν έχει αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός στην ενέργεια που να το αποτρέπει.
Βλέπουμε λοιπόν που πάσχει τελικά το ΠΑΣΟΚ. Στο συντονισμό, στη σαφή τοποθέτηση των ήδη εκφρασμένων θέσεών του και στην "καταλληλότητα" -βάση δημοσκοπήσεων του ηγέτη του.

Ανώνυμος είπε...

Στο ΠΑΣΟΚ τίποτα πάντως από αυτά πους λες δεν έχει μπει στο τραπέζι.
Απλώς ο γιώργος έχει ανάγκη τους "αριστερούς" και ο Βαγγέλης τους "εκσυγχρονιστές"...
Ο καυγάς όμως ίσως απελευθερώσει δυνάμεις, απλά φοβάμαι πιο πολύ τον Βενιζέλο ως εγκλωβιστή, χωρίς να το στοιχηματίζω κιόλας.
Περιμένω να ακούσω και τον σκανδαλίδη, όχι ότι είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά με ενδιαφέρει το σκηνικό ως πολίτη.

VKP είπε...

Βλέπετε τα οράματα της αριστεράς ως ιδεαλιστική κατάκτηση της κοινωνίας αλλά οι ΚΚΕδες σας λένε οτι αυτή είναι η αστική αντίληψη της προόδου,την οποία διδασκόμαστε στα σχολεία και όλως ξαφνικά παράγει ανεργία και αμάθεια. Πρώτα πρέπει να αλλάξουν οι συνειδήσεις σας λένε και μετά οι θεσμοί, δηλαδή η παιδεία, η οικονομία, ο πολιτισμός. Συμφωνώ μαζί τους αν και δε βλέπω πως θα γίνει αυτό παρά έχω μια τρομακτική εικόνα. Καταστροφή... Πυρινική, οικολογική, χρηματιστηριακή. Και μετά απο την αρχή φτιάχνουμε τους ανθρώπους. Γι αυτό οι κομμουνιστές δεν λένε όχι στις πολυτέλεις του καπιταλισμού παρά ξέρουν να τις απολαμβάνουν καλύτερα απο όλους χωρίς αστικά ενοχικά σύνδρομα. Γιατί έχουν βαθειά πίστη στην αλλαγή και μέχρι να γίνει αυτή δε μένουν αμέτοχοι στην παραγωγή και την κατανάλωση. Είναι μάλιστα και οι λιγότεροι άνεργοι μιας και ξέρουν οτι εργασία σημαίνει πολιτική δραστηριοποίηση προς την πολυπόθητη αλλαγή.
Η καταστροφή απο την άλλη είναι ο μεγάλος φόβος των σοσιολδημοκρατικών μιας και σηματοδοτεί την αδυναμία της ισορροπιστικής πολιτικής που επαγγέλονται και την κάθετη επιδύνωση παρά το οριζόντιο ελαφρύ μοίρασμα των κινδύνων και των ρίσκων που παράγει το σύστημα που ενστερνίζονται.
Οι δεξιοί πάλι έχουν πάντα το κεφάλαιο να επενδύσουν στις υποτιμημένες νέες υποδομές που προήλθαν απο την καταστροφή και να κερδοσκοπήσουν. Ο φόβος τους είναι κοινός με των προηγουμένων, να μην υπάρχει καν κεφάλαιο να επενδυθεί. Φροντίζουν λοιπόν να διατηρηθεί μια κρίσιμη ποσότητα μονοπωλιακού κεφαλαίου, υπο τη μορφή της κρατικής εγγύησης, έτοιμο να προμηθεύσει λάδι την καπιταλιστική μηχανή σε περίοδο κρίσης. Σε περιόδους επιχειρηματικής και επενδυτικής ανόδου είναι όλοι καλά και είναι λογικό σε χώρες όπως οι Ελλάδα να είναι κυβέρνηση. Έρχονται όμως και περίοδοι οπου οι αγορές δεν πάνε καλά και ο ανταγωνισμός εντείνεται και κάποιοι μόνο θα επιζήσουν.
Όλες αυτές οι περίοδοι φυσικά είναι σχήματα λόγου μιας και συμβαίνουν ταυτόχρονα, καταστροφές, κερδοσκοπικές επενδύσεις, κοινωνικές πολιτικές και ελπίδα ισορρόπησης. Όλές επίσης οι ιδεολογικές κατηγορίες, προιον αναχρονιστικής ψυχαναγκαστικής αμυντικής λειτουργείας του εγκεφάλου μου, συγχέονται. Έχω λοιπόν το δικαίωμα να απομονώσω τα στοιχεία που με συμφέρουν και τονίζουν το ατομικό μου εγώ και να παζαρέψω στην απρόσωπη μπλογκόσφαιρα σαν κοινωνική συνείδηση τάχα. Έτσι γίνομαι πολιτικό ον. Κυνικός, αποξενωμένος, επιδεικτικός. Όχι όμως, δεν είμαι εγώ αυτός, αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, αυτή είναι η εξουσία. Εγώ θα απέχω, δε θα ξαναασχοληθώ μαζί τους, έτσι θα είμαι πιο πολύ πολιτικοποιημένος. Υπάρχει ξέρετε και η περίοδος της αδράνειας, της πλήρους αποχής απο την πολιτική.

vagnes είπε...

Υπαρχει μια ευθεια που ξεκινα απο ΑΡΙΣΤΕΡΑ και καταληγει ΔΕΞΙΑ. Αναμεσα απο τα δυο ακρα καταφερε να εισχωρησει να διεισδυσει το ΠΑΣΟΚ.
Κερδιζε απ' οταν εμφανιστηκε (1974) συνεχως και μεγαλυτερο τμημα αυτης της ευθειας 13% μετα 25% μετα 48%.
Οταν πλησιασε το κρισιμο μεγεθος 48% αρχισε να δεχεται δυνατες εως αγριες επιθεσεις απο τα αλλα τμηματα που βλεπαν πως πανε να εξαφανιστουν, απο την μεγαλη απηχηση που ειχαν οι θεσεις και τα εργα του ΠΑΣΟΚ στους πολιτες-λαο.
Το σχεδιο τους απλο και οπως φαινεται και αποτελεσματικο.
Το αριστερο και το δεξιο τμημα κατηγορησε και κατηγορει το ΠΑΣΟΚ ως δεξιο κομμα (συμπνοια ιδε και 1989-1990) το μεν πρωτο (αριστερο) για να τρομοκρατησει και κατοπιν να προσελκυσει τους αριστερους ψηφοφορους, το δε δευτερο (δεξιο) τμημα για να πεισει τους δικους του ψηφοφορους να διαλεξουν την 'αυθεντικη δεξια' και οχι το κακεκτυπο της.
Προς στιγμη φανηκε οτι κερδισαν τον αγωνα. Μητσοτακης πρωθυπουργος με συνέργεια της αριστερας ολης της αριστερας (και ΚΚΕ) ενωμενης με το ονομα ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.
Αλοιμονο ειχαν ομως διαλεξει λαθος πρωθυπουργο, (αφου ουτε ο Σαμαρας 'ο δικος του' δεν τον πηγαινε) αφ' ενος, και αφ' ετερου ζουσε ακομη ο Ανδρεας.
Τοσο τρομαξαν απο τον Μητσοτακη ολοι, που προτιμησαν τον Σημιτη και μαλιστα για πανω απο 9 χρονια. Ο Σημιτης οτι ειπε το εκανε. Αρχισαν να χανουν εδαφος και μαζι και την εξουσια. Επρεπε να ετοιμασουν το γνωστο τους σχεδιο. ΔΕΞΙΟΣ ο Σημιτης και το ΠΑΣΟΚ αρχιζουν να ξαναφωναζουν.
Στο παλιο αυτο ξαναπαιγμενο σχεδιο προσθετουν νεους αρχηγους και αριστερα και δεξια (Παπαρηγα, Αλαβανος, Καραμανλης) νεος και στο ΠΑΣΟΚ ο Γιωργος.
Νεος και απειρος ο Γιωργος στο ΠΑΣΟΚ, παλια η πολιτικη του, παλευει να βρει αν ειναι περισσοτερο αριστερος απ' οτι δεξιος και γινεται ΤΙΠΟΤΑ (απο τα δυο). Το σχεδιο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και ΔΕΞΙΑΣ επιτυγχανεται, οχι δια της συνεργασιας οπως παλια, αλλα αλιμονο δια της αποτυχιας του Γιωργου, να οραματιστει καποια νεα ελπιδοφορα και νικηφορα πολιτικη μια πολιτικη υπερ(Επ)ανω των ευθυγράμμων και καθιερωμενων τμηματων Αριστερα-Δεξια.
Ουτε το "Γιωργο αλλαξε τα ολα" δεν μπορεσε να ερμηνευσει ο νεος...
Κι' ομως υπαρχει λυση...