Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007

Ο ΜΙΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙ...ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ

Στην διαχείριση μιας κρίσιμης πληροφορίας, οι κανόνες ποσοστιαίας συμπύκνωσης μηνυμάτων αποτελούν βασικές παραμέτρους,άρα συμφωνώ με τον Ανδρουλάκη ως προς το σχόλιο του περί ανάγκης πληροφόρησης για τη επιλογή κατάλληλου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ,αλλά φυσικά το 70% πυκνότητα πληροφορίας, είναι υποκειμενικό κριτήριο,μάλλον εμπειρικής φύσεως. Θα παραπέμψω , σε πολιτικως εφαρόσιμα παίγνια με οριακά εφικτές
ισορροπίες,( νέες τάσεις των Camerer κ.α)όπου οι γύροι επιλογών/ψήφων έχουν μεν ασύμετρη πληροφοριακή αρχή αλλά καταλήγουν σε σχεδόν συμβατές με το κοινό συμφέρον λύσεις( πχ, το αν δεν ξέρεις την ατζέντα Σκανδαλίδη, ίσως σε παρασύρει να θεωρήσεις πιο''σωστή'' ατζέντα μια εκ των δυο άλλων)
Κοινώς, εκτός απο τον εμπειρικό κανόνα στο behavioral game του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί άνθρωποι,εν αγνοία τους,αποτελούν τους περίφημους agents της ισορροπίας που ίσως προκύψει.Γιατί λέω ίσως: διοτι,όπως διεπίστωσα και σε άλλες 2 εσωκομματικές εκλογές,σε ξένες χώρες( Cameron /UK, Pronti/Italia) με μικρότερη βάση εκλεκτόρων,ετσι και τώρα βλέπω περιθώρια ορθολογικών αναγωγών για τις μειοψηφικές επιλογές!
Θα γίνω,για τους μή μυημένους με την θεωρία παιγνίων,πιο απλός:αν οι περισσότεροι στις 11/11 ψηφίσουν αρχηγό, με βάση την λογική του 70% πληροφοριακής συσσώρευσης, τότε δεν αποκλέιεται, ένα μειοψηφικό αλλά κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων ,να έχουν ανω του 70% πληροφορηση και μάλιστα ισοκατανομικής φύσεως μεταξύ των 3 υποψηφίων,και αυτή η μειοψηφία να ''γράψει αποτέλεσμα''( στα πάιγνια ατελούς πληροφόρησης με επιλογές/ψήφους, δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις ''τυχαίας σύμπτωσης'' λάθος αξιολογήσεων πληροφοριών)
Κοινώς λοιπόν, αυτοί που θα βγάλουν αρχηγό, δεν είναι κατ άναγκη και αυτοί που πληροφορήθηκαν τις περισσότερες θέσεις των υποψηφίων,αλλά αυτοί που έστω και τυχαία θα επιλέξουν στην πλειοψηφία μή αξιολογημένες αντικεμενικά ατζέντες των τριών εν δυνάμει αρχηγών.
Οπότε,ας μην αναμένουνε να βγεί αυτός που θα πέισει σωστά και τίμια τον κόσμο,ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό!Θα κερδίσει αυτός που θα πέισει τον περισσότερο κόσμο,ετσι απλά,όπως γίνεται πάντα όταν αυτοί που επιλέγουν είναι πολλοί και ευνοούν την ατελή πληροφόρηση

3 σχόλια:

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε...

Ellias, αυτό είναι το μεγάλο έλλειμα των καιρών μας η ελλειπής πληροφόρηση που μοάζει να είναι περισσή.

Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός της τέχνης/ επιμελήτρια εκθέσεων είπε...

Δεν είναι θέμα μόνο ελλειπούς πληροφόρησης ή όχι, πρόκειται επίσης και για την προβολή μας στον άλλο. Και εκεί βρίσκεται νομίζω μια σημαντική παγίδα στην οποία πέφτει ο "σουρεαλιστικός" έλληνας.
Ο Έλληνας που νοιώθει να ταυτίζεται, που θέλει να καθρεπτίζεται μέσα από κάθε λαικίστικη "αριστερή" ή "δεξιά" μαζική εκδήλωση , ο Έλληνας που του καίνε τη χώρα και επαναεκλέγει την ίδια κυβέρνηση, ο Έλληνας που του αρέσει να του "χαιδεύουν" ψεδαισθησιακά τα αυτιά του και τα μάτια του με κοινότοπα διλήμματα και λαικισμούς, που ταυτίζεται με τον Ψωμιάδη γιατί τα βάζει με τους "γάβρους"... Αυτοί είμαστε και είμαστε άξιοι των επιλογών μας! Θλιβερό αλλά πραγματικό.

Ηλία, παραθέτετε συχνά τους μιτερανικούς και τη στάση τους στην μεταμιτερανική περίοδο του γαλλικού σοσιαλιστικού κινήματος και συμφωνώ απόλυτα, αλλα ξεχνάτε ότι, σε σχέση με τους "δικού μας" αυτοί παρήγαγαν μοντέλα, σκέψη, διανόηση, εμείς αναπαράγαμε και μάλιστα τα κακέκτυπα, αυτών των μοντέλων.
Πιστεύω ότι στην πολιτική, και θα με συγχωρέσετε γιατί είμαι αρκετά αδαής, όπως και στην τέχνη, το μόνο που κάνουμε είναι να αναπαράγουμε και να εφαρμόζουμε μοντέλα άλλων... Δεν παράγουμε, διοχετεύουμε με αναπροσαρμογές.

Σήμερα είχα έντονα την "εντύπωση" από την όποια ελλειπή η μή πληροφόρηση ότι στις 11 Νοεμβρίου θα επαναεκλεγεί ο ΓΑΠ, όχι για τις αλλαγές που "προτίθεται" να φέρει, αφού τώρα έμαθε από τα λάθη του! -αρέσει τόσο στον έλληνα να δίνει δεύτερη ευκαιρεία, αισθάνεται γενναιόδωρος και πατερναλιστής!- αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να σκέφτεται, να αμφισβητεί την μασημένη τροφή που του δίνουν.
Την ψυχολογία του όχλου και όχι της μάζας, την γνωρίζεται μάλλον καλύτερα από εμένα.

vagnes είπε...

@elias
Πρεπει να νευριαζεις πιο συχνα elia με προβληματισες εντονα θετικα, με το σχολιο σου στον Μιμη.
Κανε αναρτηση το σχολιο αυτο στο δικο σου ιστολογιο.
Εχω σχεδον την βεβαιοτητα οτι πρεπει να αναθεωρησω την αποψη μου. Εχεις δικιο ...
Θα τα ξαναπουμε συντομα