Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007

ΜΑΝΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

Xιλιάδες γερμανοί αναγνώρισαν το εγώ τους στον Χιτλερ και χιλιάδες σοβιετικοί έβλεπαν στον Στάλιν το αυστηρό υπερεγώ τους..Ετσι και στις συγχρονες δικτατορίες των δημοκρατικοποιημένων πλυντηρίων εγκεφάλου(ΜΜΕ),άπειρος αριθμός ατόμων αναγνωρίζει σε ηγετικές φιγούρες ,στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στην παρέα, στην πολιτική( λαμπερά μηδενικά είναι συνήθως) κάποιες μύχιες πλευρές του εσώτερου κόσμου του: όλοι μας κρύβουμε σε ένα σημείο την αφ'υψηλού μεσσιανική νοοτροπία του Καραμανλή,την πονηρή οραματολογία και αθωότητα του Γιώργου και την τολμηρή και παρορμητική αρχηγομανία του Βενιζέλου.
Αλλά τελικά, όλοι ψάχνουμε τον τύρρανο μας, είτε γιατί δεν τον νιώσαμε στην παιδικοεφηβική ηλικία(απουσία του ονοματος-του-πατέρα,κατα τον Λακαν) είτε για θέλουμε να τον ''εκδικηθούμε''.
Ετσι λοιπον,η δημοσιοποίηση στα blogs των πολιτικοφιλοσοφικών και κοινωνικοοικονομικών μας γνώσεων και θέσεων, δεν είναι τίποτα άλλο απο βαθιά κρυμμένη ανάγκη προσφοράς σε κοινοτικό επίπεδο,ειτε μεγάλο είτε μικρό. Η διαφορά είναι οτι περιορίζουμε τις ατομικές φιλοδοξίες καθοδήγησης των σκέψεων των άλλων(απωθούμε τον ηγέτη μεσα μας) κυρίως λόγω αδυνατότητας έπιρροής απο φυσικής παρουσίας και απο την δυνατότητα επιλογής τουχρόνου εκφρασης, οπότε και φιλτράρουμε την γραφική μας αποφόρτιση πριν την ρίξουμε στην οθόνη.
Δωρεάν ομαδική ψυχοθεραπέια απο κοινωνικές και πολιτικές νευρώσεις, απο ατομικές για κάποιους, απο οικονομικούς μαζοχισμους και φετιχοποιήσεις αντικειμένων και ιδεών: αυτό είναι η blogosfaira για μένα,τουλάχιστον. Γράφω ,γιατί έχω ανάγκη απο διπλή ζωή,απο δημοσιοποίηση του άλλου μου εαυτού και ίσως και απο απωθημένο ή υποσυνείδητο άγχος δημοσιότητας,απο το οποίο όλοι και λίγο έχουμε...
Σας ευχαριστώ που συμβάλλετε σε αυτό,και μάλιστα με επίπεδο συνεισφοράς σχεδόν χειρουργικής ακρίβειας(δεν γράφω πάντως για να αποτοξινωθώ απο την αριθμολαγνεία και την εργαλειακής φύσεως δουλειά μου, την ψυχρή τεχνικρατικά αλλά καλοαμειβόμενη θέση ,να συγχωνέυω εταιρείες, να επενδύω λεφτά μεγάλοψυχοπαθητικών ατόμων και ομάδων ,και να αποκωδικοποιώ αριθμούς και πληροφορίες του συστήματος, κερδίζοντας απο την συμβουλευτική στην χρημ/κή,που αν και εξειδικεύτηκα σε αυτήν την χρησιμοποιώ με behavioral παραμέτρους ,μέσα στους χώρους που κινούμαι,στα συγχρονα χταπόδια που απλώνουν πλοκάμια στις κοινωνίες μέ την οικονομική τους ισχύ(Τράπεζες, Venture Capitals, Hedge Funds, κα)
Eυτυχώς, δεν χρειάζεται να διώξω κόσμο απο τις δουλειές του...