Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

ΣΤΗΛΗ ΣΤΗΝ e~liberta.gr

Οι Πόλεις και τα Νοήματα...

Τετάρτη 10/12/2008 17:18

Του Ηλία Καραβόλια*

Τούτες τις ώρες, ούτε η έννοια της Αναρχίας ούτε η αντιεξουσιαστική δράση, μπορούν να παράγουν νόημα...
Ας ακούσουμε λίγο τους ποιητές, ας αφεθούμε στους στίχους τους...
Οι μεγάλες πόλεις δεν έχουν τίποτα το αληθινό...
Είναι καταραμένες γιατί οι νέοι προσπαθούν -ανικανοποίητοι-να ζήσουν...
Και δεν γνωρίζουν τελικά ,γιατί υποφέρανε...
Πορεύονται στην τύχη, εξευτελισμένοι από την προσπάθεια να υπηρετούν χωρίς πάθος πράγματα, στερημένα νοήματος...
Οι πόλεις δεν έχουν τίποτα το αληθινό και οι νέοι της ,σημαδεμένοι από την σφραγίδα μιας αγωνίας δίχως νόημα, γυμνωμένοι από όλα, δυστυχώς έβαλαν κουκούλες...
Οι πόλεις και οι άρχοντες τους, σκέφτονται μονάχα τον εαυτό τους, αναλώνουν την νεολαία-κυρίως-στην δίνη τους…
Τα πάντα τους προσβάλλουν και τους αηδιάζουν...
Το μάτι της εξουσίας γυάλισε απότομα...
Αλλά τα νοήματα των καιρών, υψώνονται πανίσχυρα ,χτυπούν στα μάτια: είναι νοήματα φλεγόμεναΦθηνό Χρήμα - Ακριβές Επιθυμίες…

Τετάρτη 17/12/2008 14:07

Του Ηλία Καραβόλια

Επειδή χθες, με τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στο 0,25, ζήσαμε μια ιστορική στιγμή στην παγκόσμια οικονομική σκηνή (το χρήμα έγινε το... φθηνότερο όλων των εποχών!) αξίζει να σταθούμε λίγο στην βαθύτερη σημασία του φαινομένου,στην κοινωνιολογική διάσταση αυτής της μονεταριστικής παρέμβασης στις κοινωνίες.
Αυτό που επιβάλλουν οι στιγμές είναι, σε επίπεδο διαχείρισης Οικονομικής Πολιτικής, συγκεκριμένο, για κάθε κοινωνία, κυρίως για την ελληνική, που ζει σε αναβρασμό και ανασφάλεια. Η συγκεκριμένη αναφορά, δεν παραπέμπει, παρά στο αυτονόητο: Επιβάλλεται μια επαναστατική θέσπιση ατομικών Φιλοδοξιών. Μια διαπίστευση ατομικής συνεισφοράς στον τόπο από αυτούς που θέλουν να χαράσσουν οικονομική πολιτική...
Το φθηνό χρήμα, για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτη συνεπάγεται και υψηλό επίπεδο στρατηγικής διαχείρισης. Όχι ιδεολογικο-κομματικά προτάγματα και θεωρίες, αλλά... Μυαλά, Ικανότητες, Συνθετικούς Διανοητές της Πολιτικής Οικονομίας .
Το φθηνό χρήμα, είναι παγίδα για τις κοινωνίες. Οι τραπεζίτες μπορούν να το διοχετεύσουν όχι για την ανάπτυξη, αλλά για την επιδείνωση της κρίσης, αφού αυτοί έχουν πλέον την κρατική προστασία όταν φθάσουν στα όρια του κινδύνου.
Πρέπει αυτοί που χαράσσουν οικονομική πολιτική να αποτελούν μια «Ένωση Εγκεφάλων», Ένωση Διαβασμένων, Δοκιμασμένων, με διαχειριστικά αποτελέσματα σε κυβερνητικές θέσεις ή σε παραγωγικά πόστα ιδιωτικού ή κρατικού χώρου. Για να μην ξαναχρεωθούν οι κοινωνίες, όπως η ελληνική που παρασύρεται εύκολά στις Ακριβές Επιθυμίες, απαιτείται πλέον για την τύχη του τόπου να υπάρξει μια ..δικτατορία των Βιογραφικών!
Αν λοιπόν το χρήμα έγινε χθες φθηνό, εμένα τουλάχιστον οι επιθυμίες μου έγιναν ακριβές. Δεν επιθυμώ να διαφεντεύομαι από ανθρώπους με αραχνιασμένες βιβλιοθήκες στα σπίτια τους. Δεν επιθυμώ να «εξουσιάζομαι» από «επαγγελματίες» Πολιτικούς.
Επιθυμώ να με κυβερνούν Επιστήμονες της Οικονομίας και του Κοινωνικού Οφέλους. Επιθυμώ να γίνει κλειστό επάγγελμα, μη προσβάσιμο για τους «φελλούς», η πολιτική ενασχόληση. Και κυρίως η διαχείριση της Οικονομικής Πολιτικής.
Επιθυμώ το αυτονόητο: να μην προσβάλλεται η νοημοσύνη μου από την ασυλία του τραπεζικού καρτέλ και των πολυεθνικών, αλλά να διαλέγω ικανούς ώστε να εποπτεύω τις Αξίες τους μέσα από το Αποτέλεσμα.
Μπορεί να μην είμαι πολύ συγκεκριμένος, ομως δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκεκριμένο σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, από την επικίνδυνη παρουσία και επικράτηση των ανεύθυνων, στις υπεύθυνες θέσεις...
Το φθηνό χρήμα που πάνε να διοχετεύσουν ξανά οι Αμερικανοί στην ανθρωπότητα, κάνει την Πολιτική, αναγκαία συνθήκη για τις κοινωνίες.