Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Tαγίπ Ερντογάν!

Με αφορμή τα δήθεν αναγκαία μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και την εγκληματική άγνοια για επιτάχυνση της ύφεσης που αυτά συνεπάγονται, θέλω να παραθέσω μια άποψη.

Σε μια Οικονομία ''μνησικακίας'' υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολλά και είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να προσαρμόζει την πολιτικής της σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των αγορών και της οικονομικής δραστηριότητας, και εκείνοι οι οποίοι δεν τρέφουν τέτοια εμπιστοσύνη στις ικανότητες της κυβέρνησης ή δεν της αναγνωρίζουν τέτοιες προθέσεις !

Στα μέτρα που προωθούνται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, πολλοί έσπευσαν να διακρίνουν την επάνοδο του «κρατικού παρεμβατισμού», την «επιστροφή του μαρξισμού» ή την αναπόδραστη πορεία προς ένα νέο κεϊνσιανισμό.

Εξαιρετικά συμβολικό εδώ είναι το παράδειγμα του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στόινμπεργκ, που στις 12/9 χαρακτήριζε «πεταμένα λεφτά» αυτά που διοχετεύονται σε κεϊνσιανές ρυθμίσεις, αλλά ένα μήνα μετά δήλωνε ότι «ορισμένα τμήματα της θεωρίας του Μαρξ δεν είναι και τόσοι κακά».

Βλέπουμε όμως οτι οι δικοί μας νεοσοσιαλιστές άρχοντες, δεν σπούδασαν καθόλου Barro-Ricardo(αρνητική επίδραση στα κρατικά έσοδα απο την φορολογία) ούτε και γνωρίζουν την εκδοχή του αναγκαίου μίγματος νομισματικής/δημοσιονομικής πολιτικής. Φυσικά ,εκεί που τέμνονται οι καμπύλες αδιαφορίας των πολιτών με τις καμπύλες επιθυμιών των κυβερνώντων, υπάρχει ανισορροπία!

Στην περίπτωση Παπανδρεόυ ,που ευφυώς υιοθετεί την συνωμοσιολογία γερμανο-τραπεζικού λόμπι και της συντονισμένης λύσσας κερδοσκόπων, ας συμβουλευσει και τους Βρετανούς μιας και απο χθές υποφέρει και η στερλίνα (σε λίγο καιρό θα πάρει μέτρα και ο Μπράουν.)!

Η αλήθεια είναι , για να μην αδικούμε τον πρωθυπουργό,οτι λογικά υπάρχει πακέτο διάσωσης απο την Ε.Ε και απλά τού είπαν να το ανακοινώσουν μετά τα δικά του μέτρα, ωστε να ρεφάρουν για την κάλυψη (Μπαρόζο) που έδιναν καιρό στον Καραμανλή.

Όπως είπε και ό Λαζόπουλος, μόνο πολίτες βρίσκουν στον δρόμο τον πρωθυπουργό και τουλένε οτι δίνουν μέχρι και τον μισθό τους για την χώρα ! Τραπεζίτες, επιχειρηματίες δημοσίων έργων και κρατικοί λειουργοί, δεν περνάνε φαίνεται καθόλου απο την Ηρωδου Αττικού ,οταν εξέρχεται αυτος του Μαξίμου!

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε -και προσπαθώ να το δείξω καιρό τώρα- είναι οτι ο ηδονισμός της κρατικής παρέμβασης γίνεται το ίδιο επικίνδυνος με την ξέφρενη επίθεση στα χαμηλά εισόδήματα και την εξόντωση της κοινωνίας. Πιο συγκεριμένα: μοιάζει αναπόφευκτο οτι μόνο με μέτρα μακρο-ασφάλισης εντός τής κερδοσκοπικής θύελλας (δηλαδή πριν 2-3 μήνες) μπορείς να καλμάρεις
την απαίτηση των δανειστών και την πίεση τους, για να στραγγίσεις την κοινωνία.

Αλλά οι διακυμάνσεις των spreads ,είναι οι σχεδόν απόλυτοι δείκτες της απίθανης άγνοιας που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της διαχείρισης του δημοσίου χρέους!

Καλό θα ήταν να αφήσουν κατα μέρος , ο Παπανδρεόυ και ο Παπακων/νου ,τα ταξίδια και να καταλάβουν οτι το συναίσθημα δεν το αξιολογούν ως κεφάλαιο οι κερδοσκοπικές αγορές !

Ας αφήσουν και τα συνωμοσιολογικά μας σύνδρομα και να καταλάβουν οτι 5 μήνες χάθηκαν χωρίς να γίνουν τρία αυτονόητα πράγματα, με βάση τις βασικές αρχές διαχείρισης χρέους:

1.Συναλλαγματικός εκβιασμός των ευρωπαίων κατόχων του χρέους μας -δηλαδή πωλήσεις ομολόγων σε Κίνα με ρήτρα δολαρίου..

2. Sovereign fund απο κράτος-εφοπλιστές -
ξένους ιδιώτες,με αντάλλαγμα ΕΡΓΑ ΑΛΗΘΙΝΑ στην χώρα-άκόμη και με τιτλοποίηση ή ιδιωτ ικοποίηση κρατικών εταιρειών ή περιουσίας

3.Πίεση στην Ε.Ε για έκδοση έκτακτου ευρωομολόγου - με βάση τον εκβιασμό για πωλήσεις ομολόγων σε Κινέζουνς - για τις χώρες με δυναμικό έλλειμα και χρέος μή βιώσιμο(deficit index-linked national bonds).

Μια κυβέρνηση εκτός απο policymaker πρέπει να άσκεί και debt management hedging ,refinancing ! Aν δεν μπορούν, ας βάλουν την Τράπεζα της Ελλάδος να το κάνει,αφού βάση νόμοθεσίας εκτός απο νομισματική πολιτική μπορεί και να ''συστήνει'' μέτρα διαχειριστικής πολιτικής χρέους και αγορών ομολόγων( ο ΟΔΔΗΧ έπρεπε να αποτελείται απο στελέχη διεθνούς πείρας, με διασυνδέσεις στους κερδοσκοπικούς κύκλους και η ΤτΕ να εποπτεύει τις συναλλαγές τους, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα σαν του νέου Διαχειριστή στον ΟΔΔΗΧ, Χριστοδούλου, που ανακρίνεται την άλλη εβδομάδα απο την SEC για τον ρόλο του στην υπόθεση με το swap της Goldman Sachs στην οποία ήταν στέλεχος της όταν κάναμε την τράμπα το 2001!Ωραία πράγματα!

Αυτά που ζούμε είναι τά αποτέλεσμα της μαγειρικής με νεοκευνσιανές συνταγές και λίγη δόση μονεταριστικής λογικής.

Aν θέλουμε να ανήκουμε στην σχολή της αντικαπιταλιστικής οργής χωρίς να έχουμε εργαλεία -απο τα σπλάχνα του καπιταλισμού-να τον τιθασεύσουμε, πρέπει να ΜΑΘΟΥΜΕ πολιτικές διαχείρισης του φόβου και ανακατανομής επιθυμιών -ατομικών και συλλογικών.
Να αποκρούσουμε την μανία της επίθεσης του παρασιτικού κεφαλαίου στις κοινωνίες, σημαίνει να ασφαλιστούμε ως έθνη,κυνερνήσεις, επιχειρήσεις, ιδιώτες, με τα ίδια όπλα μαζικής καταστροφής που οι traders ομολόγων και χρεών παίζουν στα δάχτυλα τους τις κοινωνίες!
Ψηφίζουμε κυβερνήσεις υποτίθεται για να ασφαλιστούμε απο τον τουρμποκαπιταλισμό και τελικά γινόμαστε ρουλέτα και μπιλιάρδο για τους χρυσοδάκτυλους των χρηματιστηρίων διεθνώς.

Ας αφήσουμε τον μύθο της αναγκαίας δημοσιονομικής πολιτικής με μειώσεις μισθών και ανόδο ΦΠΑ και φόρων! Ας κινηθούμε στην λογική της ανάπτυξης, επιτέλους!

Να γινω κυνικός:φέρτε ξένο χρήμα και χρήμα ελλήνων εφοπλιστών στην χώρα κύριοι, να δουλεψει ο κόσμος ! Μιμηθείτε τον Ερντογάν! Αντιγράψτε τον! Και τους στρατηγούς βάζει φυλακή, και την ανεργία μειώνει! Ο άνθρωπος ''πουλάει'' την χώρα του στο διεθνές κεφάλαιο και κατάφερε να ξεχρεώσει την στήριξη του ληστρικού ΔΝΤ !Εμείς, αν ο μή γένοιτο, πάμε εκεί ή συνεχίσουμε να χρωστάμε στους νόμιμους τοκογλύφους, τί θα ''πουλήσουμε''?