Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ.

Μάλλον δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για ιδεολογικά ταξίδια/ μετακινήσεις/ παλινδρομήσεις .Θα παραθέσω Sponville(Ο μύθος του Ικαρου,εκδ.Κεδρος):'' ....η πολιτική δεν είναι ζήτημα λογικής ,είναι ζήτημα επιθυμίας. Αν κανένας τελικά δεν έχει δίκιο, είναι γιατί όλοι επιθυμούν!"
Το ΠΑΣΟΚ έγινε τελικά αυτό που δεν έπρεπε να γίνει:αίθουσα κατόπτρων για τίς ψευδαισθήσεις, με χωνευτήρι τον χρόνο. Ενα κόμμα( συλλογικός διανοούμενος ,όπως έγραψε κάποτε ο υποψήφιος Βενιζέλος)καλείται να λειτουργήσει και ως συλλογικός τεχνοκράτης.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί η σημερινή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να κατανοήσει οτι η τεχνογνωσία της οικονομικής διαχείρισης δεν είναι ψυχρή αριθμητική, νεοφιλελέυθερη εφαρμοσμένη πολιτική(η αλήθεια είναι οτι ο Σημίτης πλανάται ακόμη ως το φάντασμα του λογιστή που μας έβαλε, σαν κοινωνία,να ανοίξουμε τους λογαριασμούς μας με το μέλλον)
Μεταφράστηκε χθες στο Βημα, απο Le Monde, μανιφέστο απο τους Γράκχους της Γαλλικής Αριστεράς. Σημειώνω κάποια χρήσιμα: ''..δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στις δυνάμεις της ανακατανομής....Η Αριστερά πρέπει να αγωνίζεται ωστε η τράποuλα να ανακατεύεται συνέχεια...για ισχυρές συνοδευτικέ στρατηγικές στην διαχείριση των παγκόσμιων ανταλλαγών...να πεί οτι το κράτος δεν είναι τα πάντα...να κινήσει, με ασφάλεια και εποπτεία,την μηχανή ανάπτυξης και ταυτόχρονης προόδου..."
Και να φανταστεί κανείς οτι αυτά τα γράφουν στελέχη του Μιτεράν, του Ροκάρ, του Ζοσπέν!
Τί να πεί κανείς, ή στραβός είναι ο γιαλός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε...